Pin It


Θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα, αυτή η συνέντευξη να είναι με έναν άνθρωπο, μέλος μιας θρυλικής μπάντας και που συνεχίζει να είναι ενεργός, παρόλο που τα φώτα γι αυτόν πλέον μισοφέγγουν.

Ο Neal Smith, drummer του Alice Cooper Group μας μιλάει για τις εποχές που αυτό το σχήμα έγραψε ιστορία, ρίχνει αρκετές αιχμές στον Άρχοντα του Σκότους για τη διάλυση της μπάντας το 1975, για την επιστροφή του δίπλα στον Alice Cooper και φυσικά για την τελευταία του studio δουλειά.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Καζαντζή.

Dimitris Kazantzis: Neal, θα ήθελα αρχικά να μας πεις λίγα λόγια για το ολοκαίνουργιο album σου, το “Killsmith – Two”. Τι να περιμένει ν' ακούσει κάποιος που θέλει τα το αγοράσει;

Neal Smith: Αν σου αρέσει να οδηγείς ακούγοντας industrial κοφτές κιθάρες και πλήκτρα με sex και death ξεσπάσματα, θα αγαπήσεις μέχρι θανάτου το “KillSmith – Two”.

Dimitris Kazantzis: Είσαι από τα πρόσωπα που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην άνοδο και την καταξίωση ενός πραγματικού θρύλου στη μουσική και μιας πολύ μεγάλης προσωπικότητας. Ποιό πιστεύεις ότι ήταν για σένα το σημαντικότερο κέρδος από τη συνεργασία σου με τον Alice Cooper και μάλιστα στην κλασσική του περίοδο;

Neal Smith: Πρώτα απ' όλα δεν ήταν η δική του κλασσική περίοδος, ήταν η κλασσική περίοδος της μπάντας μας, της Alice Cooper. Όλοι μαζί, σαν πενταμελής μπάντα, δημιουργήσαμε μια εντελώς νέα κατεύθυνση στο rock, όταν και παρουσιάσαμε θεατρικά μέρη ως κομμάτι της σκηνικής μας παρουσίας.

Dimitris Kazantzis: Μετά από τα δύο πρώτα πειραματικά θα τα έλεγα album, μιλάω για τα “Pretties For You” και “Easy Action”, το group παρουσίασε έναν πιο rock / rock and roll ήχο. Θεωρήσατε αυτά τα album αποτυχημένα;

Neal Smith: Ποτέ! Από εμπορικής πλευράς μπορεί να μην πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα, ήταν όμως οι πρώτες μας ηχογραφήσεις που μας έκαναν να ανακαλύψουμε ότι είμασταν αυθεντικοί και πετυχημένοι.

Dimitris Kazantzis: Αλήθεια, ο Alice Cooper έστηνε μόνος του όλο αυτό το show ή ζητούσε και τη γνώμη των συνεργατών του;

Neal Smith: Δεν είμασταν κάποιοι με τους οποίους ο Alice συνεργαζόταν. Πρέπει να είμαστε 100% ξεκάθαροι σ' αυτό. Ο Alice ήταν το ένα πέμπτο ή αν θέλεις το 20% σε μια απίστευτα δημιουργική μπάντα που λεγόταν Alice Cooper. O Dennis Dunaway, o Glen Buxton, o Michael Bruce, εγώ και ο Alice είμασταν που δημιουργούσαμε τη μουσική όσο και το stage show εικοσιτέσσερεις ώρες την ημέρα, εφτά μέρες την εβδομάδα. Κανένας μας δεν ήταν το αφεντικό ή αυτός που καθοδηγούσε τη μπάντα, είμασταν μια ομάδα που δούλευε και ζούσε για τον ίδιο σκοπό. Ο Dennis για παράδειγμα έφερε την ιδέα για την ηλεκτρική καρέκλα για να πάθει ο Alice ηλεκτροπληξία στο κομμάτι του “Black Ju Ju” για το show του “Love It To Death”. O Kachina, ήταν δικός μου βόας και έφερα την ιδέα να τον χρησιμοποιήσει ο Alice στο “Is It My Body”. Όλοι φέρναμε ιδέες καθημερινά, ακραίες, πραγματικά υστερικές ιδέες, κάποιες βέβαια απ' αυτές δεν ήταν και τόσο καλές, κάποιες άλλες όμως ήταν σπουδαίες και ο Alice τις χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα.

Dimitris Kazantzis: Είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ της Αμερικής δεν έβλεπαν και με τόσο καλό μάτι τον Alice Cooper για ευνόητους λόγους. Αυτό σας ανησυχούσε ή σας διασκέδαζε;

Neal Smith: Ποτέ και σε καμία περίπτωση δε με ενδιέφερε αυτό. Τα media όπως και όλοι οι άλλοι, άλλωτε μας λάτρευαν και άλλωτε μας μισούσαν, δεν υπήρχε κάτι στη μέση, ήταν ή άσπρο ή μαύρο. Οτιδήποτε καινούργιο έρχεται κρίνεται πάντα αρνητικά μέχρι να βρεθεί το κοινό που θα το θέλει. Μου άρεσε πάντως η αρνητική κριτική. Τα περισσότερα από τα media μας μισούσαν ενώ οι περισσότεροι fans μας γούσταραν. Έχω ένα γτραγούδι στο καινούργιο μου album το “KillSmith -Two” που λέγεται “Kiss My Rock N' Roll Ass”. Μιλάει για όσους μας μισούσαν και μας αμφισβητούσαν στα 60's και στα 70's. Είμαστε τώρα στο Rock And Roll Hall Of Fame δείχνοντας τους ότι έκαναν τρομερό λάθος...τώρα ίσως μας μισούν πραγματικά!

Dimitris Kazantzis: Ερχόμαστε λοιπόν στο 1975, όταν οι δρόμοι του Alice Cooper και της υπόλοιπης μπάντας χωρίζουν. Ποιός ήταν ο κύριος λόγος γι αυτό;

Neal Smith: Μάλιστα....η μπάντα δεν αποφάσισε να χωρίσουν οι δρόμοι της. Ο Alice αποφάσισε να ακολουθήσει ξεχωριστό δρόμο. Ο Glen, ο Dennis, ο Michael κι εγώ, δε σκεφτήκαμε ποτέ να τα σταματήσουμε όλα στο όνομα του χρήματος. Σαν Alice Cooper βγάζαμε χιλιάδες δολλάρια κάθε μήνα μετά την κυκλοφορία του “Billion Dollar Babies”. Αφού παίξαμε στη Νότιο Αμερική την Άνοιξη του 1974, συμφωνήσαμε να διακόψουμε για ένα χρόνο για να μπορέσει και ο Michael Bruce να ηχογραφήσει ένα solo album. Ο Glenn, o Dennis, o Alice κι εγώ συμφωνήσαμε μ' αυτό. Επίσης, συμφωνήσαμε ομόφωνα να επανασυνδεθούμε ένα χρόνο αργότερα για να ηχογραφήσουμε το επόμενο album του Alice Cooper Group. Χωρίς να το γνωρίζουμε εμείς, στο διάστημα αυτό ο Alice ηχογράφησε ένα solo album . Με την επιτυχία του “Welcome To My Nightmare”, του πρώτου του solo album αλλά και της περιοδείας, όταν ήρθε η ώρα να ξανασυναντηθούμε, ο Alice άλλαξε μυαλά και παρέβη τη συμφωνία. Είχε απλά αποφασίσει να μην επιστρέψει με τη μπάντα και να ηχογραφήσει το ένατο album του Alice Cooper Group. Όλες οι άλλες εκδοχές που έχουν ακουστεί για τη μπάντα μας είναι εντελώς ψεύτικες.

Dimitris Kazantzis: Αν και μόλις είχες σταματήσει τη συνεργασία με τον Alice, πως θα χαρακτήριζες το “Welcome To My Nightmare” σαν μουσικό ιδίωμα;

Neal Smith: Ήταν ένα απόλυτο rock θέατρο, όχι όμως τόσο σκοτεινό ή τόσο θεατρικό όσο τα show του Alice Cooper Group.

Dimitris Kazantzis: Οι Billion Dollar Babies γιατί δε συνέχισαν; To “Battle Axe” ήταν μια πολύ καλή δουλειά...

Neal Smith: Υπήρχαν προβλήματα με το management αλλά και οικονομικά, που μας εμπόδισαν. Ήταν όμως σπουδαία η μπάντα και με πολύ καλά και θεατρικά show.

Dimitris Kazantzis: Εκτός από τα KillSmith, ποιές από τις δουλειές σου χωρίς τον Alice Cooper θεωρείς πιο σημαντικές;

Neal Smith: Μου άρεσαν όλα τα σχήματα με τα οποία έπαιξα, οι Plasmatics, οι Deadringer, οι Bouchard, οι Dunaway & Smith, οι Cinematik και τώρα οι KillSmith.

Dimitris Kazantzis: Οι Nazz, έρχονται καθόλου στο μυαλό του Neal τα τελευταία χρόνια;

Neal Smith: Όχι και τόσο. Πήγα στους Nazz και έξι μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 1968 αλλάξαμε το όνομα σε Alice Cooper και δεν ξανακοιτάξαμε πίσω.

Dimitris Kazantzis: Έφτασε το 2011 για να σε δούμε ξανά δίπλα στον Alice Cooper. Εκτός από την υπόθεση Steven, ποιά κοινά στοιχεία πιστεύεις ότι υπάρχουν ανάμεσα στα “Welcome To My Nightmare” και “Welcome 2 My Nightmare”;

Neal Smith: Ο Bob Ezrin έκανε την παραγωγή και στα δύο album και ο Alice έγραψε τους στίχους και στα δύο album και είναι και τα δύο σπουδαία. Για τα υπόλοιπα ρώτα τους fans. Δεν είχα ακούσει το original “Welcome To My Nightmare” για τριάντα χρόνια.

Dimitris Kazantzis: Πες μας λίγο, γύρισες καθόλου πίσω στο χρόνο την ώρα που έπαιζες στο studio για την ηχογράφηση του “Welcome 2 My Nightmare”; “Ξεχάστηκες” καθόλου σκεπτόμενος τα πρώτα χρόνια;

Neal Smith: Όχι, δεν έχασα καθόλου χρόνο έτσι. Η στιγμή αλλά και το tempo του album είναι μια από τις καλύτερες δουλειές που έχω κάνει σαν drummer. Κυρίως όμως συντονίστηκα στο να ηχογραφήσω αυτά τα τρία πολύ ξεχωριστά κομμάτια με τον Michael, τον Dennis και τον Alice ώστε να το κάνω όσο περισσότερο ενεργητικό και σωστό μπορούσα. Αυτή ήταν πάντα η δουλειά μου και πάντα σαν drummer είμαι πολύ καλός σ' αυτό. Όταν είμαστε μαζί δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, απλά περνάμε πολύ καλά.

Dimitris Kazantzis: Θα σας δούμε ξανά στη σκηνή μαζί με τον Alice Cooper;

Neal Smith: Μόνο τη στιγμή που θα το πούμε. Οι τέσσερεις μας μιλήσαμε σχετικά, αλλά μέχρι τώρα δεν “λειτούργησε” κάτι. Ο Michael, o Dennis κι εγώ είμαστε έτοιμοι αν και όταν συμφωνήσουμε όλοι, να παίξουμε ξανά μαζί.

Dimitris Kazantzis: Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις ότι έπαιξε η παρουσία του Vincent Price “Welcome To My Nightmare”;

Neal Smith: Ειλικρινά, δε σχολιάζω τη solo δουλειά του Alice. Μου αρέσει όμως ο Vincent Price, ήταν σπουδαίος.

Dimitris Kazantzis: Πιστεύεις ότι αν ζούσε, θα είχε κάποια θέση στο “Welcome 2 My Nightmare”;

Neal Smith: Δεν έχω ιδέα, δεν ήταν δική μου δουλειά, θα πρέπει να ρωτήσεις τον Alice. (σ.σ. αμήν και πότε!) Θα ήταν πολύ καλό όμως αν συνέβαινε αυτό.

Dimitris Kazantzis: Πιστεύεις ότι χωρίς τον Bob Ezrin, ο Alice Cooper θα ήταν “φτωχότερος”;

Neal Smith: Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Bob ήταν απαραίτητος για τη χημεία και τη φόρμουλα των επιτυχημένων μας album. Ήταν και πάντα θα είναι το έκτο μέλος της μπάντας κατά τη γνώμη μου.

Dimitris Kazantzis: Αν ακούσεις κάποιον στο δρόμο να φωνάζει κάποιον που τον λένε Steven, θα σου ερχόταν στο μυαλό ο Alice Cooper;

Neal Smith: Όχι, με τίποτα.

Dimitris Kazantzis: Βλέπεις πολλούς...Steven σήμερα εκεί έξω; Πολύς κόσμος ζει με ψυχοφάρμακα και εφιάλτες...

Neal Smith: Προσπαθώ να μένω μακριά από τους Stevens όλου του κόσμου. Αν με πλησιάζουν, τους ...δαγκώνω τη φάτσα! (...I might just have to bite their face off!)

Dimitris Kazantzis: Ποιό είναι το επόμενο βήμα του Neal Smith;

Neal Smith: Να συνεχίσω να γράφω μουσική για τους KillSmith για όσο μπορώ και να κάνω κάποια KillSmith shows. Και πάντα είμαι έτοιμος να παίξω με τον Michael, τον Dennis και τον Alice αν έρθει ποτέ η ώρα, στο studio ή στη σκηνή. Θα κάνω τα πάντα για τους φοβερούς οπαδούς μας!

e-max.it: your social media marketing partner
facebook_page_plugin