Pin It

 Η καλύτερη μορφή επικοινωνίας είναι η σύγχυση.

Αυτά ήταν τα λόγια του Salvador Dalí μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Alice Cooper, στην συνέντευξη τύπου στη Knoedler Gallery της Νέας Υόρκης, στις 3 Απριλίου 1973.

Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική, ο εκκεντρικός Salvador Dalí δημιουργεί το ολόγραμμα του Alice Cooper. Ο Alice καθισμένος σε ένα περιστρεφόμενο βάθρο, φορούσε ένα στέμμα με διαμάντια των δύο εκατομμυρίων δολλαρίων και ένα κολιέ των τριών εκατομμυρίων με την Αφροδίτη της Μήλου ώς μικρόφωνο να της δαγκώνει το κεφάλι. Αυτή η νέα τεχνική με τη χρήση λέιζερ μπορούσε να δημιουργήσει μία πολύ εντυπωσιακή τρισδιάστατη εικόνα και σου έδινε την αίσθηση ότι ο Alice βρισκόταν μπροστά στα μάτια σου. Ο Alice ανοιγόκλεινε το στόμα του σαν να τραγουδούσε στο μικρόφωνο και ακριβώς πίσω του, είχε τοποθετηθεί ένας εγκέφαλος ή καλύτερα ο εγκέφαλός του, σύμφωνα με το πώς τον είχε φανταστεί ο Dalí. Ήταν ένας εγκέφαλος που τον διακοσμούσαν σοκολατένια εκλαίρ, μυρμήγκια και διαμάντια.

Ο Dali ήταν ο πιο παράξενος άνθρωπος που συνάντησα ποτέ. Κι όμως, μετά απο λίγο ένιωθες πολύ κοντά του, είπε ο Alice περιγράφοντας τις εντυπώσεις του. Το να δουλέψω μαζί του ήταν μια απο τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου.


Πρόκειται για μία απο τις πιο παράξενες αλλά και πιο σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες του 20ου αιώνα. Το 1973 ο Alice Cooper και ο Dalí βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους. Ο Alice σήμερα θεωρείται πώς είναι αυτός που δημιούργησε το shock rock, ενώ εκείνη την εποχή ήταν ο διαβόητος ρόκσταρ. Τα τραγούδια του είχαν τη φήμη ότι προωθούσαν τη βία, την ανυπακοή των νέων και την αποστροφή απο τη θρησκεία. Οι συναυλίες του παρουσίαζαν ένα φρικιαστικό θέαμα που είχε σοκάρει ολόκληρο τον πλανήτη, διαφορετικό απο οτιδήποτε άλλο.

Απο την άλλη, ο Dalí είχε καθιερωθεί ως ο άρχοντας του μακάβριου. Ο δάσκαλος του σουρεαλισμού, ο Ισπανός καλλιτέχνης έζησε πιστεύοντας πώς είναι σημαντικό να εξαπλώσουμε τη σύγχυση και όχι να την περιορίσουμε.

Ώς νεαρός μαθητής στο Cortez High School στο Φίνιξ της Αριζόνα με κατεύθυνση στις τέχνες, ο Alice είχε ενθουσιαστεί απο τους πίνακες του Dalí. Λιωμένα αυγά, ρολόγια και μυρμήγκια του έκαναν φοβερή εντύπωση. "Ο Dalí ήταν ο ήρωάς μας" είπε ο Alice, θέλοντας να περιγράψει τα συναισθήματα που είχε αυτός και ο παιδικός του φίλος και αργότερα μπασίστας του original Alice Cooper group, Dennis Dunaway. Πριν εμφανιστούν οι Beatles, ο Dalí ήταν το μόνο που είχαμε. Κοιτούσαμε τα έργα του και μιλούσαμε για ώρες για αυτά. Τα έργα του είχαν επίσης μία δόση χιούμορ. Έτσι λοιπόν όταν φτιάξαμε τη μπάντα μας, ήταν φυσικό να πάρουμε κάποια απο αυτά τα στοιχεία όπως η πατερίτσα και να τα ενσωματώσουμε στο show μας.

Δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος για το τι συνέβαινε. Ο Dalí ήταν θρύλος και δεν χρειαζόταν να πείς κάτι για αυτό που θα δημιουργούσε. Για μένα ήταν σαν να συναντώ τον Elvis ή τους Beatles. Ήταν εμφανές ότι έβλεπε στο πρόσωπό μου αυτό που έψαχνε να βρεί. Το μόνο που του είπα ήταν: "Πες μου τι θέλεις να κάνω".

 

 

e-max.it: your social media marketing partner
facebook_page_plugin